CrackerJack Honduras – Carlos Alfredo Estevez

Nincs raktáron Kipörgött!

Eredet: Honduras
Régió: Corquin, Copan
Farmer: Carlos Alfredo Estevez
Feldolgozás: Száraz
Ízjegyek: Konyakmeggy, erdei gyümölcsök
Profil: Espresso & filter

Carlos Alfredo Estevez második generációs kávétermelő Copan, Corquin körzetében. Carlos szülei életük során különböző növényeket termesztettek, a cukornádtól a dohányig, meglovagolva az áringadozások hullámait, míg végül a kávétermesztés mellett döntöttek, ami az ő generációjuk számára meglehetősen jövedelmező volt. Carlos és testvérei örökölték a kis földjüket, és folytatták a kávétermesztést, egészen a közelmúltig, amikor a testvére uborkatermesztésre váltott. Carlos néhány évvel ezelőtt elvesztette a földjét, mivel az nem hozott pénzt, és csak adósságot okozott a családnak.

Carlos képzett agronómus, és az Arucónál kezdett el dolgozni, mint technikus, aki a gazdákat látogatja, és képzéseket tart a gazdaságok irányításáról. Négy évvel ezelőtt, amikor a Falcon elindította a minőségjavító projektet Hondurasban, Carlos-t kinevezték a mikrolot-ok és a specialty kávék vezetőjének. Ennek során megismerkedett a kávé minőségének minden aspektusával, a növénytáplálástól kezdve az innovatív fermentációs és szárítási módszerekig, mindezt annak érdekében, hogy a legtöbbet hozza ki a térségben termelt kávéból. A mikrolot projekt sikerét látva Carlos úgy döntött, hogy új földet vásárol, és újra kávétermesztésbe kezd. A terület magasabb fekvésű területein talált földet, mindegyiket 1450 méter fölött, ahol a kávé minősége magasabb. Carlos caturrát, lempirát, parainemát és Ihcafe 90-et termeszt, amelynek egy részét nemrégiben ültette el, más részét pedig már termesztette, amikor a földet megvásárolta. A farm neve El Supte.

A termelők a FOB-ár 70%-át kapják a mikro tételekért. Az ML-ek feldolgozása az Aruco malomban történik, hogy központosítsák a folyamatot, és nagyobb ellenőrzést gyakoroljanak a folyamat felett, hogy következetes eljárásokat hozzanak létre, de a termelőt terhelő kockázatot is csökkentsék. A malom 800 masl magasságban van, ami szárazabb és stabilabb klímát biztosít a kávé szárításához, mint a farmokon, ahol az időjárás kevésbé kiszámítható.A kávét a malomba szállítják, ahol felmérik a cseresznyét (Brix-érték), és a helytől és a termelő eddigi tevékenységétől függően döntenek a kávé feldolgozásáról. A cseresznyét megtisztítják és megmossák, majd lebegtetik, hogy eltávolítsák az éretlen kávét. A kávét ezután az ágyakra szállítják, ahol 20-30 napig szárítják, attól függően, hogy hol fordul óránként.

200 g

Szerintünk a korty: étcsoki, likőr, konyakmeggy, vibráló savak, erdei gyümölcsök.

4 200 Ft