Szóval miért is a natúr bor? Egyrészt, mert nekünk is van saját szőlőnk Szekszárd mellett, a Decsi-hegyen, és ez a második évünk, hogy mi gondozzuk a szőlőt (természetesen organikusan). Megvolt az első saját szüretünk és megszülettek az első saját natúr boraink. 

Másrészt:
- A természetes fermentáció izgalma nagyon magával ragadó, hogy a gondosan megtermesztett szőlőből megfelelő körülmények biztosítása mellett, sok jó döntést meghozva, türelemmel egyszer csak megszületik a bor;
- méghozzá úgy, hogy a borász nem manipulálja azt, nem szűri, nem használ derítőszert, - hanem hagyja önmagától letisztulni -, sőt legideálisabb esetben még ként sem. Viszont, ha a bor stabilabb és ezáltal hosszabb ideig élvezhetőbb lesz azáltal, hogy palackozás előtt a borász egy nagyon minimális ként (ami nem fogja vissza) hozzáad, akkor az (részünkről) teljesen rendben van. Fontos tudni ugyanis, hogy ezek a borok sokkal érzékenyebbek nem-natúr társaiknál, hiszen nincsenek manipulálva, de pont ezek miatt, (szerintünk) sokkal élvezhetőbbek is. Viszont el kell mondani azt is, hogy valamit valamiért. Vannak olyan tételek a szelekciónkban, amelyek bontás után hozzák a legjobb formájukat, őket érdemes frissen elfogyasztani a legjobb élmény elérése érdekében.

- Pont azáltal, hogy nincsenek "megnyúzva" a borok, sokkal több íz-illatanyag marad bennük, amitől izgalmasabbak, komplexebbek, sűrűbbek, esetlegesen opálosabbak, mint, ahogy a nem-natúr boroknál megszokhattuk, de ez nem hiba, hanem sajátosság, sőt (szerintünk) plusz. De apropó hiba: fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ha egy natúr bor hibás, az ugyanúgy probléma, mint a konvencionális boroknál. 

- A bor mögött álló ember, emberek miatt, akik a természetet szem előtt tartva, nem kizsigerelve dolgoznak, gondolkodnak. A szőlőt minimum organikusan, vagy biodinamikusan (pl. preparátumok használata, kozmikus ritmusok figyelembe vétele) művelik; nem használnak vegyszereket, gyomirtót, és ugyanezt a minimális beavatkozást követik a pincemunkáknál is; spontán erjesztenek a vadélesztők segítségével (nem használnak speciális fajélesztőt), keveset mozgatják a bort és azt is kíméletesen (gravitáció).

- Változnak a borok, minden évjárat más, hiszen minden év más (csapadék mennyiség, napsütéses órák száma stb.), ezáltal valóban megmutatják magát a szőlőt és magát a borászt.

- Mindezek által a natúr bor nem tartalmaz semmi olyan adalékanyagot, maradványt, amit nem kellene. És bár a magyar bortörvény nem követel meg sok mindent a borcímke tekintetében, ha fel kellene tüntetni rajta minden összetevőt, akkor azt gondoljuk, még többen választanák a natúr bort. 

Ha Te is tudsz ezekkel azonosulni vagy csak kíváncsi és nyitott vagy rájuk, akkor jó helyen vagy. Főleg, ha idáig eljutottál és elolvastad. :)