Kristinus Borbirtok

Kéthely, Magyarország

Hisszük, hogy csak a tápanyagban és humuszban gazdag, élő és egészséges talaj adhatja a legjobb alapanyagot. A birtok életének minden területén törekszünk arra, hogy a lehető legkisebb ökológia lábnyommal létezzünk és dolgozzunk - a természet részeként. Minden döntésünkben a fenntarthatóságot helyezzük az első helyre, olyan apró részletek esetében is, mint a palack súlyának kiválasztása, a megújuló energiaellátás alkalmazása, a házi kovászos kenyér készítése vagy akár az egyszer használatos műanyagok elhagyása.

Területeinket 2018 vége óta teljes mértékben a biodinamikus szemlélet kritériumai szerint műveljük. Ez nem mást jelent mint, hogy a szőlőt és az azt körülvevő teljes környezetet egységes egészként kezeljük, mely nem elválasztható egymástól. Ebben a rendszerben fontos a területek biodiverzitása, ahol minden élőlény és mikroorganizmus a saját szintjén kiemelt szerepet játszik. 2020 óta szárnyas és négylábú kollégák is segítenek minket az átállásban. A biodinamika elveinek megfelelően - akárcsak az embereknél - a tünetek kezelése helyett törekszünk a lehető legerősebb immunrendszer kialakítására a szőlőben.

Felszívódó permetszerek, gyomirtó ás műtrágya helyett természetes preparátumokat használunk a növényvédelemben. Ez állandó jelenlétet igénylő folyamat, ezért az emberi munka számunkra pótolhatatlan. Ahogy mondják, egy séta a szőlőben felér két permetezéssel - mi pedig szeretünk sétálni.

A nemzetközileg elfogadott és szabályozott biodinamikus minősítés, például a DEMETER Certifikáció mind a szőlőtermesztést, mind pedig borkészítést erősen előírásokhoz köti. A Rudolf Steiner osztrák filozófus nevéhez kötődő gazdálkodás hátterében összetett, holisztikus szemléletmód áll, melynek alapfeltevése, hogy a teljes gazdaság egységes egészet képez. Ezt nem csupán a háziállatok és a termesztett növények alkotják. A táj elemein túl (rétek, erdőfoltok, legelők, a vadon élő állatok) beletartozik a tágabb környezet is, egészen a csillagokig: a gazdálkodó a növénytermesztési, borkészítési és állattenyésztési munkálatok megtervezése során figyelembe veszi a kozmikus ritmusokat, mint például a holdállást.

Ahogy a szőlőben úgy a pincében is törekszünk a legkevesebb beavatkozásra. Azon dolgozunk, hogy a talaj és az éghajlat tulajdonságai a lehető legjobban érvényesülhessenek a szőlőben, ezáltal a borok valósan tükrözzék a terroirt. Az itt végzett munka számunkra a természettel való együttműködésről szól, melynek célja, hogy a lehető legjobb minőségű borok kerüljenek palackba. Úgy érezzük, hogy ebben az esetben visszatérni az alapokhoz előrelépést jelent, így többek között olyan borkészítési eljárásokat is alkalmazunk, mint például az ősi pezsgőkészítési technológia, a pétillant naturel, vagyis PET-NAT.