NATÚR BOR- egyirányú utca!

2024.02.27

Legelőször is a natúr bor röviden és tömören: erjesztett szőlőlé, amikor a borász nem ad hozzá semmit (fajélesztő, enzimek, sőt legideálisabb esetben még ként sem vagy nagyon minimálisat) és nem vesz el belőle semmit, azaz nem szűr, nem derít - ezáltal rengeteg ízanyagot megőrizve - tulajdonképpen a menedzselésével hagyja megszületni magát a bort. Mindemellett pedig természetesen a szőlőben is ezen elvek mentén, organikusan vagy biodinamikusan dolgozik.

Szóval miért is a NATÚR BOR? A mellett, hogy nekünk is van saját szőlőnk Szekszárd mellett, a Decsi-hegyen, és ez a negyedik évünk, hogy mi gondozzuk a szőlőt (természetesen organikusan). 

  • Mert a természetes fermentáció izgalma nagyon magával ragadó, hogy a gondosan megtermesztett szőlőből megfelelő körülmények biztosítása mellett, sok jó döntést meghozva, türelemmel egyszer csak megszületik a bor.

  • Méghozzá úgy, hogy a borász nem manipulálja azt, nem szűri, nem használ derítőszert, - hanem hagyja önmagától letisztulni -, sőt legideálisabb esetben még ként sem. Viszont, ha a bor stabilabb és ezáltal hosszabb ideig élvezhetőbb lesz azáltal, hogy palackozás előtt a borász egy nagyon minimális ként (ami nem fogja vissza) hozzáad, akkor az (részünkről) teljesen rendben van. Fontos tudni ugyanis, hogy ezek a borok sokkal érzékenyebbek nem-natúr társaiknál, hiszen nincsenek manipulálva, de pont ezek miatt, (szerintünk) sokkal élvezhetőbbek is. Azaz valamit valamiért. Vannak olyan tételek a szelekciónkban, amelyek bontás után hozzák a legjobb formájukat, őket érdemes frissen elfogyasztani a legjobb élmény elérése érdekében.
  • Pont azáltal, hogy nincsenek "megnyúzva" a borok, sokkal több íz-illatanyag marad bennük, amitől izgalmasabbak, komplexebbek, sűrűbbek, esetlegesen opálosabbak, mint, ahogy a nem-natúr boroknál megszokhattuk, de ez nem hiba, hanem sajátosság, sőt (szerintünk) plusz. De apropó hiba: fontosnak tartjuk leszögezni, hogy ha egy natúr bor hibás, az természetesen ugyanúgy probléma, mint a konvencionális boroknál.
  • A bor mögött álló ember, emberek miatt, akik a természetet szem előtt tartva, nem kizsigerelve dolgoznak, gondolkodnak. A szőlőt minimum organikusan, vagy biodinamikusan (pl. preparátumok használata, kozmikus ritmusok figyelembe vétele) művelik; nem használnak vegyszereket, gyomirtót, és ugyanezt a minimális beavatkozást követik a pincemunkáknál is; spontán erjesztenek a vadélesztők segítségével (nem használnak speciális fajélesztőt), keveset mozgatják a bort és azt is kíméletesen (gravitáció).  
  • Változnak a borok, minden évjárat más, hiszen minden év más (csapadék mennyiség, napsütéses órák száma stb.), ezáltal valóban megmutatják magát a szőlőt és magát a borászt.

  • Mindezek által a natúr bor nem tartalmaz semmi olyan adalékanyagot, maradványt, amit nem kellene. És bár a magyar bortörvény nem követel meg sok mindent a borcímke tekintetében, ha fel kellene tüntetni rajta minden összetevőt, akkor azt gondoljuk, még többen választanák a natúr bort.

Ha Te is tudsz ezekkel azonosulni vagy csak kíváncsi és nyitott vagy rájuk, akkor jó helyen vagy. Főleg, ha idáig eljutottál és elolvastad. :) 

Egy natúr borász barátunk mondása, hogy ez egy egyirányú utca! Aki ide betéved nem fordul vissza, nincs visszafelé, hiszen arról még nem beszéltünk, hogy szerintünk, mint minden natúr italt ezt is jobb inni, jobban esik, más a nyelési komfort és nem mellesleg a testünknek, szervezetünknek is jobb, ha mindenféle hozzáadott anyagoktól mentes "szőlőlét" iszunk. Jó kóstolást, felfedezést!