Paller Peti - Lendwines

Lendva, Szlovénia

"Lendván születtem, már gyermekkoromtól apukám mellett voltam a szőlőben, és a különböző munkálatoknál. Őszintén szólva mire gimis lettem megutáltam az egészet, mert a többiek a strandon csobbantak én pedig hordtam a nagy melegben a permetszervizet.

De egy idő után változtak a dolgok, valami belém ragadt azokból a napokból és kaptam egy saját kis szőlőskertet, ahol én voltam a "gazda" - vagyis egy ideig azt gondoltam, hogy én vagyok az. Csinálgattam is azt pár évig úgy, ahogy megtanultam anno a dolgokat és ez így jó is volt - legalábbis azt hittem. Aztán rájöttem, hogy itt nem én vagyok a "gazda", hanem minden más, én csak ott vagyok és igyekszem jól behangolni a dolgokat. 

Egyetem után pár évig kint dolgoztam Olaszországban és Magyarországon, a hétvégéket Lendván, főleg a szőlőben töltöttem. Valami nem hagyott békén és úgy döntöttem elég az üzleti életből és visszatérek Lendvára mint borász. 

Jelenleg 1,5 hektár szőlőt művelek organikusan. A terület több kisebb szőlőskertből áll, főleg olaszrizling, rajnai rizling, furmint és jurka található ezekben. A kén és a réz mellett tavalyi évtől különböző olajokkal és teákkal is segítem a szőlőt, hogy tökéletes alapanyagot kapjak, mire eljön a szüret. A pincében inox tartályt, fahordót, üvegedényeket és georgiai amfórát használok. Spontán történik minden, maximum egy kis minimális kénnel avatkozok be. A borok szűretlenek, derítetlenek szóval még mindig tele vannak élettel és ezt érezni is bennük."