Sütő Zsolt - STREKOV 1075

Kürt, Szlovákia
Nehéz lenne még egy olyan kirobbanó egyéniséget találni, mint Zsolt! A bornál pedig nem is létezhet őszintébb dolog, mely a mellette tevékenykedő ember egyéniségét ennyire hűen tükrözni tudná! Héjon erjesztés, hosszú seprőntartás, élesztőhártya alatti érlelés, palackozás seprővel és nulla hozzáadott kén. Ezek a technikák első hallásra talán progresszívnek és radikálisnak tűnhetnek. Ha viszont jobban belegondolunk, ennél ősibb és természetesebb módon nem is készülhet el a bor!
Sütő Zsolt 12 hektáron dolgozik, amiből 5 hektár fejművelésű tőkés szőlő.
Meggyőződése, hogy a földhöz közelebb egészen más a levegőben szálló flóra összetétele, mint fentebb. Így a bor erjedését és érlelését is sokkal változatosabb mikrobiológiai élet viszi végig, mely által a bor izgalmasabb, többrétegű és komplexebb lesz!
Legfontosabb fajtái az Olaszrizling, Zöld veltelíni, Kékoportó, Kékfrankos és Szentlőrinci. Szőlőterületei Kürt község határában a Garam-menti dombságon terülnek el. A talaj jellemzően üledékes lösztalaj, melynek felső rétege agyagos lösz, alatta tengeri üledék, homokkőpadok és mészerek rejtőznek. A mélyebb rétegeket vízzáró sárga és szürke