Maurer Oszkár

Hajdújárás-Szerémség, Szerbia


Szegedtől 35 kilométerre, éppen csak a határ túloldalán, Hajdújáráson él és dolgozik Maurer Oszkár, negyedik generációs borász, akinek már dédapja is szőlővel foglalkozott ezen a vidéken. Szőlői részben a Dél-Csongrádi borvidékhez tartoznak, részben a magyar borkultúra bölcsőjének tekinthető Szerémséghez. A történelmi magyar királyi borvidéken, a Tarcal-hegyen (Fruška Gora), valamint a Szabadka-Horgosi (Dél-Alföld) borvidéken a szőlők java része 90 m és 270 m tengerszint feletti magasságon helyezkedik el. A Tarcal védelmet biztosít az északról érkező hűvösebb levegővel szemben, déli lejtői pedig mediterrán, szubmediterrán jellegűek, melyek egy páratlan együttállást biztosítanak a szőlőtermesztéshez.

Borászatának jellemző szőlőfajtái régi magyar fajták, mint a Furmint, Szerémi zöld, Kövidinka, Bakator, Mézes fehér és az Olaszrizling. 15 hektárnyi szőlőterületéhez tartozóan ő gondozza a világ legrégebbinek ismert, 1880-ban telepített Kadarka ültetvényét is.

Oszkár történészeket is meghazudtoló tudása és mély meggyőződése a borvidékben mindenkit levesz a lábáról, amikor az ő borait kóstoljuk, megértjük a Szerémségben rejlő óriási potenciált.

"Jó bort akarok készíteni és tisztességeset. Olyat, amiben benne lakik a lélek..."