Bencze István - Bencze Szőlőbirtok

Szent György-hegy, Magyarország

István 2011-ben alapítja birtokát a Szent György-hegyen, mely 2013-ra éri el a végleges 18 hektáros méretet. A kezdetektől fogva organikusan, majd '15-től kezdve a teljes területen biodinamikusan  (Ökológiai, holisztikus és  etikai megközelítése a gazdálkodásnak, amely az egész birtokot egyfajta élőlénynek tekinti, amelyen a gazdálkodónak az a feladata, hogy összehangolja és táplálja az elemeket. - a szerk.) dolgozik (Demeter certifikált), a régi magyar szőlőfajták és a termőhelyben rejlő potenciál feltárását tűzi ki célul.

Területei három fő egységbe tömörülnek, melyek mindegyike különböző magasságokban a Szent György-hegy déli oldalán fekszik. Kiemelt területe a 220-280 méter tengerszint feletti magasságban fekvő, sűrűn bazaltköves Templomdombi-dűlő. A talajra mindenhol jellemző a bazalt, némi tufa, pannon homokkő és barna erdei talaj keveredése, mely mélyebb rétegeiben mész- és vízereket rejt. Legfontosabb fajtái a rajnai rizling, pinot noir, kék bakator, furmint és a kéknyelű.

A borkészítés folyamata a kezdetekhez képest erőteljesen minimalizálódik, a hangsúly ma már szinte pusztán a tökéletes alapanyag megtermelésére helyeződik. A szőlőben a félvad egyensúlyi állapot megteremtését keresi, melyben a növények magasabb rendű, természetesebb kapcsolatot tudnak a környezetükkel kialakítani.

A pincében a présen kívül más elektromos eszközt már nem használ, gravitációs technikákkal, többféle típusú szabadon álló amfórával, kis- és nagyméretű hordókkal dolgozik. A tételeket nem deríti, nem szűri és 2018-as évjárattól kezdve teljesen elhagyja a kén használatát is.