Claus Preisinger

Gols, Burgenland, Ausztria

Claus először csak hobbiból, édesapjával együtt kezd szőlővel és borral foglalkozni. Néhány évet a szomszédos Hans Nittnaus, Burgenland egyik kékfrankos állócsillaga mellett dolgozik. Mestere és ez az időszak olyan meghatározó számára, hogy végérvényesen a szőlőt választja hivatásaként. Első évjáratával 2000-ben 3 hektárról mutatkozik be, melyet a mai napra egészen 19 hektárra, mindösszesen 64 különböző parcellára bővít. Minden területén kompromisszummentes biodinamikus gazdálkodást folytat, 2009-től pedig certifikált is (Respekt). Modern, letisztult pincéje a Gols-on kívül, a helyi pincéktől távol rejtőzik, mely egyben Claus alkotással kapcsolatos alapvetését is tükrözi:

"Rengeteg kiemelkedő bor van már, de egyik sem az én eszményképem. A saját boromat szeretném inkább elkészíteni. Ha esetleg ez így is kiemelkedő, akkor már boldog vagyok!"

Claus szeme előtt célként egy termőhelyet jól kifejező, tiszta, egyensúlyos bor lebeg, melyet bevált formulák követése helyett ösztönei által vezérelve, fáradhatatlanul kísérletezve és új interpretációkat keresve szeretne elérni. Ő az első osztrák borász, aki héjon erjesztett fehérekkel kísérletezik.

Borait különböző típusú amfórákban, valamint nagyobb, 1000L feletti hordókban erjeszti és érleli. A pincemunka, azaz az út, amíg a szőlő végül a palackba kerül elképesztően minimalista és beavatkozásmentes. A borok derítetlenül, szűretlenül és döntő többségében kén hozzáadása nélkül kerülnek palackozásra.